Comisia Europeană (CE) a sancţionat 8 bănci internaţionale cu amenzi în valoare totală de 1,71 miliarde euro, pentru că au participat la activităţi de tip cartel prin care au manipulat indicii de dobândă pe piaţa interbancară EURIBOR şi LIBOR, la euro şi yeni japonezi.
Cea mai dură sancţiune vizează banca germană Deutsche Bank, amendată cu un total de 725,3 milioane euro - 445,8 milioane euro pentru manipularea dobânzilor la euro, respectiv 259,5 milioane euro pentru neregulile constatate în zona dobânzilor la yeni japonezi, potrivit unui comunicat publicat miercuri de Comisia Europeană.
Banca franceză Societe Generale a fost amendată cu 445,8 milioane euro pentru participarea la activităţi de tip cartel în zona derivatelor financiare pe dobânzile interbancare la euro.
Grupul britanic Royal Bank of Scotland, controlat de stat, a fost sancţionat cu un total de 391 milioane euro, din care 131 milioane euro pentru nereguli în zona pieţei euro, respectiv 260 milioane euro pentru influenţarea dobânzilor la yeni.
Băncile americane JPMorgan Chase şi Citigroup au de plătit amenzi de 79,9 milioane euro, respectiv 70 milioane euro pentru manipularea dobânzilor la yeni.
Casa de brokeraj RP Martin, cu sediul la Londra şi birouri în principalele capitale financiare ale lumii, a fost amendată de CE cu 247.000 euro pentru participarea la manipularea dobânzilor la yen.
"Şocantă la scandalurile LIBOR şi EURIBOR nu este doar manipularea indicilor, investigată de autorităţi din întreaga lume, ci şi colaborarea între bănci care se presupune că ar fi concurente. Decizia de astăzi trimite un mesaj clar că CE este hotărâtă să se opună şi să sancţioneze aceste activităţi de tip cartel în sectorul financiar. Concurenţa sănătoasă şi transparenţa sunt de importanţă crucială pentu ca pieţele financiare să funcţioneze corect, în serviciul econ