Deşi mai sunt trei săptămâni până la Crăciun, oamenii se gândesc deja cu teamă la sumele pe care le vor cheltui de sărbători
Crăciunul este, probabil, cea mai importantă sărbătoare a anului, cea în care, clișeic ori nu, fiecare dintre noi vrea să arate tot ceea ce are mai bun. Și vine cu o perioadă plină, care începe deja cu mult timp înainte de 25 decembrie și care se concretizează în tot felul de pregătiri – de la curățenia de Crăciun și până la cumpărăturile pentru o masă îmbelșugată, totul înseamnă pregătiri și așteptări. Iar asta face ca luna decembrie să fie cea mai costisitoare din an, căci cadourile, bradul și masa de sărbători costă enorm: în vreme ce prețurile au crescut la unele produse aproape dublu față de aceeași perioadă a anului trecut, salariile au rămas aceleași, ba chiar au scăzut pentru unii. Așa se face că, dacă în mod obișnuit Crăciunul însemna bucurie și nerăbdare, pentru cei mai mulți dintre noi s-a transformat într-o mare bătaie de cap, tocmai pentru că nu există bani destui – și asta nu pentru a ne lăfăi în cheltuieli, ci nici măcar pentru lucrurile elementare.
Carnea de porc a devenit un lux, de pește nici nu te poți apropia
Se știe bine că nicio masă de Crăciun nu e autentică fără friptură și sarmale – iar asta indiferent despre ce obiceiuri vorbim. Cu toate acestea, în actualele condiții, friptura, cârnații și sarmalele nu vor fi prezente pe masa tuturor covăsnenilor. Aceste produse s-au scumpit față de anul trecut, iar unii spun că au renunțat la ele pentru că nu au bani pentru a le cumpăra.
Un kilogram de carne de lucru costă 16 lei, și e cel mai ieftin sortiment de carne. Apoi pulpa de porc se vinde la 18 lei, ceafa trece de 20, la fel și mușchiulețul, care ajunge și la 24 de lei. Kilogramul de cârnați tradiționali costă de asemenea în jur de 20 de lei, în vreme ce simplele jumări se vând la 30 de lei kilogramu