Telescopul Spaţial Hubble a detectat apă în atmosfera a cinci planete din afara sistemului nostru solar, conform concluziilor a două studii publicate recent, informează SPACE.com.
Cele cinci planete în a căror atmosferă există molecule de apă sunt însă nişte lumi extrem de fierbinţi, de mărimea lui Jupiter, astfel încât probabilitatea existenţei vieţii pe aceste planete este foarte redusă. Faptul că însă există apă în atmosferele acestor planete marchează însă un important pas înainte în căutarea acelor exoplanete pe care poate exista viaţă, transmite Agerpres.
"Am descoperit apă în atmosfera mai multor exoplanete. Aceste studii deschid calea spre posibilitatea de a compara cât de multă apă există în atmosfera diferitelor tipuri de exoplanete - spre exemplu în cazul planetelor mai fierbinţi prin comparaţie cu cele mai reci", a declarat coordonatorul unuia dintre studii, Avi Mandell, de la NASA Goddard Space Flight Center.
Cele două echipe de cercetători au folosit instrumentul WFC3 (Wide Field Camera 3), al telescopului Hubble, pentru a analiza lumina care trecea prin atmosfera a cinci planete de dimensiuni apropiate de Jupiter, cunoscute după numele de catalog WASP-17b, HD209458b, WASP-12b, WASP-19b şi XO-1b.
În atmosferele tuturor acestor planete s-au găsit urme de apă, cu un plus pentru planetele WASP-17b şi HD209458b.
"Detectarea atmosferei unei exoplanete reprezintă un proces extraordinar de dificil. Noi am reuşit însă să obţinem un semnal foarte clar şi este într-adevăr vorba despre apă", a declarat şi Drake Deming de la Universitatea din Maryland, coordonatorul celuilalt studiu.
Studiul realizat de Avi Mandell a fost publicat marţi în ultimul număr al revistei The Astrophysical Journal, în timp ce studiul coordonat de Drake Deming a fost publicat în luna septembrie în aceeaşi revistă.
Telescopul Spaţial Hubble a detectat