Administratia Nationalã de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice si a precipitatiilor ce se vor produce în intervalul 2 – 15 decembrie, în fiecare regiune a tãrii. Estimarea este realizatã folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie duratã (ECMWF) de la Reading, Anglia.
Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tãrii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicatã de aparitie a precipitatiilor.
MOLDOVA
În primele zile ale intervalului, pânã în data de 6 decembrie, regimul termic va fi caracterizat de valori diurne în general peste cele normale pentru perioada din an, respectiv maxime de 4…6 grade, exceptând ziua de 3 decembrie, când va fi ceva mai frig. În schimb, media temperaturilor minime, de -6…-4 grade, se va situa usor sub pragul specific începutului de decembrie. Dupã data de 7 decembrie pânã spre sfârsitul intervalului de referintã sunt de asteptat temperaturi mai mici decât ar fi normal, atât la valorile diurne, ale cãror medii se vor situa între -2 si 0 grade, cât si în privinta minimelor, cu medii de -8…-7 grade. Pânã în jurul datei de 6 decembrie nu vor fi precipitatii, apoi, îndeosebi între 6 si 9 decembrie, sunt de asteptat ninsori slabe.
BANAT
În primele zile ale intervalului, pânã în data de 6 decembrie, regimul termic va fi caracterizat de valori diurne în jurul celor normale pentru perioada din an, respectiv maxime în jurul a 4 grade. În schimb media temperaturilor minime, de -4…-3 grade, se va situa sub pragul specific începutului de decembrie. Începând din 7 decembrie pânã spre sfârsitul intervalului de referintã, rãcirea vremii va determina temperaturi mai mici decât ar fi normal, atât la valorile diurne, ale cãror medii se vor situa între -2 si 0 grade, cât si în privinta mini