Alba este exemplul cel mai clar despre cum nu funcţionează Uniunea Social Liberală (USL). Cele două partide, PNL şi PSD, s-au despărţit aproape oficial în momentul în care liberalii au decis să facă coaliţie cu PDL, după alegerile locale din 2012. Înţelegerea a fost valabilă la Consiliul Judeţean Alba şi Consiliul local Alba Iulia, unde PSD a fost scos din jocul puterii.
Alba este singurul judeţ din ţară unde PDL a câştigat alegerile locale, candidând singur şi cu culoarea portocalie pe afişe. Democrat-liberalii au obţinut conducerea Consiliului Judeţean şi un număr de 45 de primării, printre care şi Alba Iulia, dintr-un total de 87. Preşedintele PNL Alba, senatorul Teodor Atanasiu, a declarat că protocolul USL nu a fost valabil, în Alba, la alegerile locale pentru că USL nu a obţinut majoritatea voturilor alegătorilor.
Puşi în nefericita alternativă de a mai sta un mandat în opoziţie, liberalii au acceptat oferta PDL şi au format majorităţi la Consiliul Judeţean şi Consiliul local Alba Iulia. Spre disperarea PSD şi a PPDD, Florin Roman a fost impus vicepreşedinte la Consiliul Judeţean, iar Simone Albani a fost ales viceprimar în Alba Iulia. PSD i-a acuzat pe liberali de trădare şi i-au „pârât“ la liderii USL de la nivel naţional. PDL a văzut în această alianţă şi posibilitatea de a-şi menţine „intrarea“ la Guvern pentru proiectele viitoare.
La Alba Iulia, coaliţia nu a funcţionat decât două luni. Primarul Mircea Hava, preşedintele PDL Alba, a fost deranjat de unele acţiuni ale viceprimarului liberal şi a reuşit să îl schimbe din funcţie cu un consilier de la PPDD, Dorin Şerdean, mult mai pliabil pe interesele administraţiei democrat-liberale. Hava a pierdut astfel majoritatea în Consiliul local, dar a reuşit să promoveze proiectele contestabile, fie cu ajutorul PSD, fie cu al PNL.
În ultima vreme se constată o nouă apro