Nici privirii celei mai obosite de zarva politică nu-i poate scăpa că scena noastră naţională e dominată în ultimele luni de ceea ce se numeşte, cu o sintagmă scoasă din cămara cu vechituri gazetăreşti, Războiul dintre Palate. E vorba – s-a înţeles rapid – de Războiul dintre Preşedinte şi Premier.
Anticipînd o demonstraţie rezervată pentru mai tîrziu în acest articol, să precizez că nu e vorba de un Război între Preşedinţie şi Guvern (cum sugerează formula Război între Palate), ci un Război între două personalități politice, – Traian Băsescu şi Victor Ponta -, care folosesc, în această conflagraţie, puterile mari date de principalele funcţii în stat:
Preşedinte şi Premier.
Pentru cel căruia îi place să urmărească scena politică a ţării ca pe un spațiu cu tribune cu mii de locuri strînse în jurul unei arene uriaşe, pe suprafaţa căreia se bat doi cocoşi, fără ca aceştia să aibă habar de pariurile puse pe ciocurile lor, ar fi interesant de trecut în revistă aspectele diverse şi colorate ale acestei confruntări Preşedinte-Premier sau, mai bine zis, Traian Băsescu – Victor Ponta.
Prima şi cea mai importantă înfăţişare rămîne cea a conflictului verbal, a ciorăvăielii.
Cei doi se gratulează reciproc cu porecle, etichetări, raportări ironice la personaje celebre, dar mai ales, cu acuzaţii, unele dintre ele teribile.
Impresia de război verbal e întărită de existenţa celui mai nociv sistem pentru necesara politică serioasă, întemeiată pe fapte şi nu pe palavre:
Sistemul televiziunilor de ştiri.
Vorbele celor doi protagonişti sînt transmise în direct cu o sîrguinţă halucinantă, explicabilă doar prin adevărul că nimic nu-i mai uşor în plan gazetăresc decît o transmisie în direct.
Operatorii instalează camerele de luat vederi, camerele înghit, fără a rumega, vorbele politicianului şi le transmit pe micul ecran.
În vremea asta, ope