Ion Mihai Pacepa, 85 de ani, a fost numărul doi în spionajul românesc până în 1978, când a cerut azil politic în SUA. A fost cel mai important defector din perioada Războiului Rece, care a părăsit Pactul de la Varşovia în favoarea aliaţilor din NATO.
În interviul pe care l-a acordat „României libere“, Pacepa spune că, atunci când „România va deveni cu adevărat un stat de drept“, i se va da înapoi cetăţenia „din oficiu“ şi aminteşte despre faptul că Virgil Măgureanu, primul şef al SRI, ar fi fost omul Moscovei.
Recentul Summit de la Vilnius este considerat de Ion Mihai Pacepa un eşec pentru UE, fiindcă „Bruxelles-ul a ignorat şi continuă să ignore faptul că Rusia a devenit primul intelligence dictatorship din istorie. În ceea ce priveşte o eventuală unire a României cu Republica Moldova, fostul adjunct al spionajului autohton declară că doar popoarele celor două state pot stabili acest lucru, pentru că „Moldova a fost furată ca urmare a Pactului de neagresiune dintre Germania nazistă şi Uniunea Sovietică. Ambele au dispărut, şi nu văd cine ar avea autoritatea legală să se opună unui plebiscit popular care autorizează reunificarea“.
De ce aţi republicat „Moştenirea Kremlinului“ după 23 de ani de la publicarea ei originală?
Acum câţiva ani am revizitat Muzeul STASI din Berlin şi m-am alăturat unui grup de germani. „STASI a fost echivalentul comunist al GESTAPO-ului“, a explicat ghidul. „Şi ce s-a întâmplat cu STASI?“, a întrebat unul dintre vizitatori. În Germania, nimeni nu mai vorbeşte de STASI. A fost şi s-a terminat. După unificarea ţării, guvernul a sigilat toate sediile STASI, i-a confiscat arhivele, a publicat numele tuturor ofiţerilor STASI şi a expus public toţi informatorii şi colaboratorii ei. Apoi a abandonat subiectul. Germanii sunt preocupaţi de viitor, nu de trecut.
Aşa ar fi trebuit să fie şi în România. Din păcate, Securita