Agricultura a fost motorul creşterii Produsului Intern Brut (PIB) cu 4,1%, în trimestrul al treilea al acestui an faţă de aceeaşi perioadă a lui 2012, sectorul agricol contribuind cu 2,3% la evoluţia PIB din intervalul iulie-septembrie, potrivit datelor provizorii publicate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Volumul de activitate din domeniul agriculturii, silviculturii şi pescuitului s-a majorat cu 17,9%, având o pondere de 5,8% la formarea PIB şi o contribuţie de 1% la creşterea Produsului Intern Brut, în primele nouă luni ale anului în curs. În perioada ianuarie-septembrie, PIB-ul ţării a crerscut cu 2,7%.
Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), ne-a spus că produsele agricole care "au mers foarte bine" în acest an au fost cerealele.
Dacă în urmă cu două luni acestea erau foarte ieftine, acum preţurile cerealelor au început să-şi revină, apropiindu-se de normal. Astfel, grâul se vinde cu aproape 0,8 lei pe kg, iar porumbul - cu 0,6 lei pe kg, potrivit domnului Baciu.
Reprezentantul LAPAR ne-a precizat că cerealele noastre merg, în proporţie de circa 60%, la export, în special în ţările arabe.
"În 2013 am vândut mult mai mult decât anul trecut pe pieţele externe, exporturile crescând în mod substanţial. Nu putem acoperi cererea pe segmentul cerealelor, care este foarte mare. Cele mai multe solicitări vin din Orientul Mijlociu", ne-a precizat domnia sa.
Producţia de grâu din acest an se ridică la 3.200 de kg la hectar, în timp ce producţia obţinută de pe un hectar cultivat cu porumb se cifrează la circa 4.000 de kg.
Semnele pentru anul agricol viitor sunt destul de bune, estimează Laurenţiu Baciu, subliniind, însă, că mai este mult timp în care se poate întâmpla orice din punct de vedere meteorologic.
* Cristian Pârvan: "Dacă nu avem cerere, nu lu