Ion Băraru, dascăl de Fizică la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa, este cel care a deschis liceenilor calea spre înalta performanţă în domeniul staţiilor spaţiale.
Pentru cei care îl cunosc este greu de imaginat că Profesorul are o vârstă (deşi, desigur, n-o arată) şi că la un moment dat va părăsi oficial Şcoala. Şi nu orice şcoală, ci tocmai aceea unde şi-a petrecut aproape toată viaţa, ca elev şi apoi ca dascăl.
Ion Băraru este profesorul de fizică de la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, căruia o idee din anii 2000 i-a adus renumele de „profesorul NASA“. A format întâi o echipă de elevi olimpici, cu care a realizat proiectul unei staţii spaţiale pentru care NASA le-a acordat marele premiu. Anul următor, isprava s-a repetat, iar o dată reţetea succesului învăţată, elevii de la Mircea cel Bătrân au devenit cei mai buni din lume la concursul NASA, în fiecare an.
Dar legătura profesorului cu elevii nu se opreşte în laboratorul de fizică. Împreună fac excursii şi expediţii în care cunosc natura, află secretele supravieţuirii şi primesc lecţii de viaţă. Când zboară din cuib, copiii pleacă în toate zările, spre satisfacţia profesorului. Dar mai mare îi este satisfacţia când aceştia se întorc la el, să-l vadă, să stea de vorbă şi să-i roage să-i mai ia cu el în tabere.
Ion Băraru s-a născut la 8 februarie 1950, în Constanţa. Tatăl era croitor, iar mama – casnică. Elev fiind la Liceul Mircea cel Bătrân, visa să urmeze Psihologia. A vrut totuşi să studieze întâi foarte bine Biologie, dar şi-a dat seama că înainte de toate trebuia să ştie Fizica – ştiinţa tuturor ştiinţelor. Aşa a devenit profesor de Fizică şi odată intrat la catedră, n-a mai plecat niciodată. Acum este dascălul care le cunoaşte elevilor toate pasiunile şi căruia îi face o plăcere deosebită în a le răsturna tot sistemul de învăţare. Şi deloc un amănunt deloc de negli