Pe tot Globul, oamenii adoptă o dietă din ce în ce mai bogată în carne. Această schimbare, se datorează creșterii rapide a economiei Chinei și Indiei, susțin experții.
Cercetătorii francezi au descoperit o strânsă legătură între condițiile socio-economice, mediu și problemele de sănătate și schimbarea obiceiurilor alimentare.
Peste tot în lume, oamenii devin din ce în ce mai carnivori însă nu putem fi considerați animale de pradă.
Cercetarea publicată în PNAS analizează ce mănâncă oamenii din diferite țări și pretinde a fi primul studiu care calculează locul oamenilor în lanțul trofic alimentar.
Plantele și algele sunt la primul nivel al lanțului trofic, în timp ce ierbivorele sunt la nivelul al doilea, iar animalele care se hrănesc cu ierbivore sunt la al treilea nivel.
Carnivorele care mănâncă alte carnivore mai mici sunt la nivelul al patrulea, iar prădătorii precum urșii polarii sau leii sunt la al cincilea nivel.
Sylvain Bonhommeau, cercetător la French Research Institute for Exploitation care a condus studiul, a declarat că nivelul trofic al omenirii era de aproximativ 2,21 în 2009.
Pe lângă determinarea nivelului trofic al omenirii, studiul analizează modul în care obiceiurile alimentare ale oamenilor s-au schimbat.
Pentru a realiza acest lucru, oamenii de știință au folosit datele de la United Nations Food and Agriculture Organisation pe 102 de alimente diferite pentru a calcula nivelul trofic al oamenilor din 176 de țări în fiecare an în perioada 1961-2009.
Ei au descoperit că în ultimii 50 de ani, oamenii au crescut consumul de grăsimi și carne și au ajuns mai sus cu trei procente (0,06) în lanțul alimentar.
Cine credeţi că e mai în formă, un vegetarian sau un carnivor?
Thomas Kastner de la Universitatea Alpen - Adria din Viena a declarat că datorită faptului că nivelul trofic al unei creaturi se calcu