Ministerul Educaţiei a alocat peste 120 de milioane de lei ca să conecteze la internet 2.400 de şcoli de la sate, rămase în urma vremurilor. Sindicalistii sustin insa ca jumătate din unităţile de învăţământ cu internet nu au nici măcar autorizaţii de funcţionare. Ei cred că banii pentru conexiunile la mediul virtual ar fi trebuit utilizati pentru rezolvarea unor probleme foarte reale: de exemplu, pentru introducerea apei potabile şi a canalizării în şcoli.
În judeţul Cluj, jumătate din şcolile din mediul rural, peste 150, nu au autorizaţii de funcţionare. Cu toate acestea, puţine sunt instituţiile de învăţământ în care lipseşte internetul. Iar şcolile care încă nu au o astfel de conexiune, vor avea în următoarele 6 luni.
În cele mai multe dintre şcolile neautorizate de la sate, elevii merg la toaletă în spatele curţii sau se spală pe mâini în lighean. De aceea, sindicaliştii cred că sunt destule lucruri de pus la punct înaintea conexiunii la Internet.
În comuna Chinteni, de exemplu, doar două şcoli nu sunt conectate la internet. În schimb, majoritatea unităţilor de învăţământ nu au autorizaţie de la Direcţia de Sănătate Publică, deoarece până acum în localitate nu a existat o reţea de apă potabilă.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Cluj nu au nimic împotriva şcolilor cu toalete de secolul XIX, dar cu Internet de secol XXI.
De programul "Internet in scoala ta", care va fi implementat în următoarele 6 luni în şcolile din mediul rural, vor beneficia peste 700 de mii de elevi şi 56 de mii de cadre didactice.