Schema e să subevaluezi grosolan oferta, ca să câştigi licitaţia, după care să inventezi lucrări neprevăzute şi să primeşti bani în plus, până la valoarea reală a comenzii. La Suceava, SCT a licitat 131 milioane lei, iar acum au ajuns să primească 157 de milioane, mai mult decât valoarea estimată iniţial. La fel au făcut cu întreţinerea drumurilor din Iaşi, Suceava şi Neamţ.
Firma care a câştigat licitaţia pentru Pasajul de la Fundaţie este specializată în subevaluarea ofertelor pentru a obţine contracte. Grup Colas SA a încheiat contracte cu CNADNR chiar şi la 46% din valoarea estimată, dar nu le-a putut duce la îndeplinire. La Pasajul din Iaşi se speră ca până dă zăpada să fie acoperit măcar rondul, ca să se poată desfăşura circulaţia în regim normal.
Luaţi-vă mizeria şi plecaţi! SCT a tras de timp cât a putut, a primit şi sume în plus de la Primărie, dar tot n-au finalizat Pasajul de la Fundaţie
I-au „bătut” pe Căşuneanu şi Umbrărescu la preţ dar n-au făcut lucrarea
Sute de milioane de lei au intrat în ultimii ani pe mâna unei firme care a licitat lucrări cu mult sub preţul evaluat de autorităţi, după care a susţinut că nu are bani să închidă şantierele. SC CF Iaşi a fost cumpărată de Grup Colas SA şi, în 2007, sub numele SC CF – Grup Colas SA a câştigat licitaţia pentru şoseaua de centură a Sucevei. „Sunt la 70% din lucrare acum. Au primit banii dar sunt mult în urmă cu lucrările. Ba nu au motorină, ba nu şi-au plătit oamenii şi aceştia fac greve”, a spus Ovidiu Laicu, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi.
Licitaţia a fost câştigată de Grup Colas cu 131.153.401 lei fără TVA, adică cu aproape 26 milioane de lei sub suma estimată de CNADNR. Firmele conduse de baronii asfaltului Dorinel Umbrărescu şi Costel Căşuneanu au solicitat sume apropiate de estimarea oficială şi, astfel, au pierdut.