Mult-invocata Comisie Călăraşi, care ar trebui să verifice modul în care fiica preşedintelui a achiziţionat terenul din Nana, va fi înfiinţată abia săptămâna viitoare şi va intra în pâine după 7 ianuarie 2014. De ce nu se grăbesc social-liberalii? Pentru că înfiinţarea comisiei ţine mai mult de imagine şi nimeni nu-şi face iluzii în privinţa finalităţii.
Pe diferite voci, dintre care cea mai tăioasă este cea a premierului Victor Ponta, social-liberalii au încercat să lege refuzul preşedintelui Băsescu de a semna Memorandumul cu FMI de înfiinţarea aşa-numitei Comisii Călăraşi. „Încearcă să şantajeze Parlamentul şi Guvernul ca să nu înfiinţeze Comisia Călăraşi“, spunea miercuri premierul, după ce anterior susţinea că şeful statului are de mult timp terenul, dar că vrea acum să-l „albească“. În ciuda acuzaţiilor şi a declaraţiilor ameninţătoare, social-liberalii nu dau însă semne că se grăbesc să se afle adevărul. Preconizată a fi înfiinţată după ce se termină dezbaterile la bugetul pe 2014, comisia anti-Băsescu mai are de aşteptat. În cel mai bun caz, de-abia marţea viitoare va avea loc şedinţa comună a Camerei şi Senatului, în care va fi parafată înfiinţarea comisiei. Apoi, dacă etapele organizatorice vor fi depăşite, după întoarcerea aleşilor la muncă (adică, după 7 ianuarie încolo), comisia îşi va începe cu adevărat activitatea.
Citeşte şi: Comisia de anchetă Călăraşi va fi condusă de Eugen Nicolicea
Ce poate face comisia
Potrivit informaţiilor existente până acum, comisia şi-ar propune să verifice tranzacţiile cu terenuri de pe raza comunei Nana, subvenţiile încasate de la APIA, statutul juridic şi raporturile de proprietate asupra terenurilor din zonă, dar şi legalitatea tranzacţiilor cu terenuri din zonă. În plus, membrii comisiei ar putea cerceta structura de culturi a exploataţiilor agricole din zonă. Vi se par prea gene