Că Sălajul este un judeţ mărunt pe harta patriei nu-i un lucru nou. Şi nici că unii nu ştiu prea multe despre el ori care-i sunt vecinii. Cu toate acestea, ne-am fi aşteptat ca măcar cei care ţin frâiele acestei ţări să aibă habar de noi. Sau măcar să facă diferenţa între judeţ şi reşedinţa lui.
Dar lucrurile stau cu totul altfel, iar dovada clară a venit zilele trecute, odată cu publicarea strategiei de dezvoltare a reţelei de autostrăzi. Pe hărţile care ilustrează planurile guvernării pentru construcţia de autostrăzi, printre municipiile reşedinţă de judeţ din România, regăsim un oraş nou, proaspăt inventat de către mai marii de la Bucureşti: oraşul Sălaj. Stimabilii specialişti desemnaţi de către Executiv pentru a realiza acest document au omis un detaliu esenţial, cel puţin pentru cei 224.384 de locuitori ai acestor meleaguri, câţi eram la ultimul recensământ: Sălajul este un judeţ, cu reşedinţa la Zalău. Aşa mic, aşa neînsemnat pentru mulţi, judeţul Sălaj există şi este populat, veşnicul judeţ „roşu” de pe hartă, sursă sigură de voturi pentru cei care acum ne conduc.
Prin gafa monumentală, aceşti specialişti corigenţi la geografie nu doar că se fac de râsul curcilor şi pun într-o situaţie penibilă Executivul, dar dau o palmă zălăuanilor şi sălăjenilor, şi aşa nebăgaţi în seamă la momentul împărţelii banilor. Ba mai mult, ne dovedesc încă o dată că pentru ei nu suntem buni decât ca să ne prezentăm la urne, că existăm doar în momentele cheie ale existenţei lor la guvernare. În rest, suntem un punct marginalizat pe harta patriei, cu identitate ştearsă, cu o economie modestă, ocolit de proiectele de anvergură, de bani, de investiţii, de orice ne-ar putea face ceva mai vizibili în ochii factorilor de decizie.
Nu pare să ne ajute nici măcar pălinca, licoare atât de preţuită şi de râvnită prin părţile sudice ale României, nici Castrul Roman de la