Epilepsia este o tulburarea neurologică cu care încep să fie diagnosticaţi tot mai mulţi sibieni.
Peste 200 oficial, aproximativ 600 în realitate
“În Sibiu doar 208 pacienţi apar înscrişi în ambulatoriul de specialitate. Din păcate sunt muţi despre care nu avem date, numărul lor este mult mai mare, probabil de trei ori mai mare. Nu este o afecţiune care să se poată trata fără ajutor de sprecialitate, fără supravegere. De exemplu. la pacienţii întregistraţi, la fiecare şase luni trebuie crescută schema de tratament.Vin pacienţi cu crize noi, în diferite stadii, dar nu orice primă criză este un indicator al epilepsiei. Tocmai de aceea, aceştia se prezintă la controale periodice pentru a urmări evoluţia şi a vedea dacă avem de-a face cu epilepsie sau cu alteceva”, spune dr. Corina Roman Filip, medic în cadrul secţiei Neurologie.
Epilepsia este o tulburare neurologică comună care se datorează unor factori care interferează cu impulsurile electrice la nivelul creierului. Sistemul nervos produce descărcări electrice bruşte, excesive şi dezorganizate, care duc la apariţia convulsiilor. Convulsiile pot interfera temporar cu controlul musculaturii, controlul defecaţiei, vorbirea, vederea şi conştientă bolnavului. Apariţia convulsiilor este înspăimântătoare, în special dacă sunt severe.
“Dacă medicamentaţia e corect administrată şi potrivită pacientului, atunci acesta poate să ducă o viaţă normală. Din păcate şi la medicamentaţie este un întreg proces de urmărit. De exemplu, sunt medicamente apărute recent, care pot afecta cognitiv pacientul. Acest lucru este extrem de important pentru că scopul e să reducem sau să ţinem sub control crizele. Acestea sunt deosebit de dăunătoare, deoarece la fiecare criză pacientului îi moare un număr de neuroni. Aşa că repetarea crizelor duce o la afectarea funcţiilor cognitive, îngreunând comunicarea, înţelegerea