Suspendarea de către magistrații Tribunalului Vrancea a actului administrativ emis de Curtea de Conturi Vrancea, potrivit căruia peste 6 mii de ţărani au fost scoşi datori la sănătate, nu va opri activitatea Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) de a-i executa pe aceștia. Șeful AJFP Vrancea, Marian Lungu spune că decizia magistraților nu are nicio legătură cu recuperarea datoriilor. „Decizia magistraților nu are nicio legătură cu ANAF. Noi avem un act normativ pe care trebuie să îl punem în aplicare. Contribuția la sănătate trebuie plătită, iar dacă acest lucru nu se întâmplă, se declanșează procedurile legale de executare silită. Domnul Copaci a acționat în instanță o decizie a Camerei de Conturi, care nu are nicio legătură cu ANAF”, a precizat Lungu.
Mai mult, Finanțele au demarat procedura de executare silită a datornicilor la sănătate încă de anul trecut, când a fost preluată baza de date cu contribuabilii de la CAS și Casa Județeană de Pensii. În schimb, Copaci susține că suspendarea actului presupune și suspendarea efectelor acestuia, de a nu se mai colecta contribuțiile de la țărani. „Am transmis o copie după pronunațarea magistraților la ANAF și am discutat cu domnul Marian Lungu, care a spus că va solicita o opinie la ANAF-ul central pentru a ști ce să facă. Dar, în condițiile în care actul a fost suspendat, trebuie oprită orice executare”, spune Copaci.
Nu se știe ce se va întâmpla cu cei care au achitat deja contribuția
Între timp, mai multe persoane care au plătit aceste datorii către ANAF se întreabă dacă își vor mai primi banii înapoi. „Dacă decizia prin care țăranii au fost scoși datori la sănătate a fost suspendată, ce se întâmplă cu cei care au plătit sumele datorate? Nu mi se pare corect ca cei care nu au plătit să fie exonerați de la plată, iar cei care au plătit să rămâ