Cine stă în spatele a 19 medalii obţinute de atleţii constănţeni?
Profesor universitar Cecilia Gevat şi conferenţiar Alin Larion fac voluntariat pentru binele atletismului constănţean
Amândoi spun că drogul este atât de puternic încât nu ştiu ce vor face după retragere
Pe Alin Larion este foarte greu să-l convingi de egalitatea dintre antrenor şi sportiv. Fire calmă, tânărul confereniar universitar admite importanţa antrenorilor, dar consideră că e normal ca doar sportivii să fie evidenţiaţi. „Fără un sportiv bun, poţi să fi un antrenor al naibii de bun şi tot n-ai rezultate”, îşi explică el reticenţa iniţială, dar apoi „dezlănţuie” un şir extraordinar de informaţii şi poveşti. Antrenoratul a fost o corvoadă la început, apoi, odată cu satisfacţiile, a început să-i placă. Acum îşi premiază elevii „eminenţi” cu excursii sau cantonamente altfel şi trăieşte intens orice succes sau eşec al acestora.
Cecilia Gevat e exact opusul. „Poţi să fi un sportiv al naibii de bun că fără un antrenor care să te îndrume, se alege praful”, spune profesoara prin „mâinile” căreia au trecut sute de sportivi de la CS Farul, LPS Constanţa sau loturile naţionale. „Eu pentru asta trăiesc. M-am născut antrenor şi profesor şi nu mi-e ruşine. Până să-l găsesc pe Alin, eram disperată că nu am cum las moştenire ce ştiu, dar acum, după atâtea lucrări pe care le-am scris împreună şi după atâţia campioni pe care i-am crescut, mă pot pensiona liniştită. Peste doi ani însă”, ne-a spus râzând antrenoarea.
Amândoi au acum un grup extraordinar de talentat de juniori, „care pot face istorie dacă sunt îndrumaţi şi modelaţi cum trebuie”, şi din care iese în evidenţă „un sportiv ce apare la o generaţie”: Valentin Scanghel.
„Valentin Scanghel este un sportiv care se naşte o dată la mulţi ani, şi nu mi-e teamă s-o spun. Excelează în orice. Gândiţi-vă că a fost campion la viteză