Cursul de schimb a fluctuat în jurul nivelului de 4,46 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare de miercuri, după ce în prima parte a zilei de marţi a urcat până aproape de 4,48 lei/euro, ca urmare a deciziei preşedintelui Traian Băsescu de a nu aproba memorandul cu FMI.
Cursul valutar BNR. Vedeţi aici evoluţia principalelor valute la cursul oficial BNR
La debutul şedinţei de miercuri, euro a fost cotat la 4,4585 - 4,4615 lei, foarte uşor sub nivelurile de marţi din jurul orei 16:30, de 4,4600 - 4,4620 lei/euro.
Ulterior, rata de schimb a urcat până la 4,4650 - 4,4670 lei/euro, cu 0,5 bani (0,1%) peste închiderea de marţi, în cadrul unor tranzacţii cu volume mult mai mici decât cele de miercuri, când rulajele au foarte ridicate.
La scurt timp după ora 10:00, pe piaţa interbancară euro era cotat la 4,4605 - 4,4630 lei, în imediata apropiere a nivelurilor de marţi din jurul orei 16:30.
"Piaţa este relativ calmă astăzi (miercuri - n.r.), însă tendinţa este în continuare de depreciere. Străinii au cumpărat euro ieri şi au dus cursul până aproape de 4,48 lei/euro, iar BNR a început să vândă euro şi să cumpere lei aproape de momentul când sunt luate cotaţiile în funcţie de care este anunţat cursul de referinţă. Volumele de marţi au fost foarte ridicate, apropiate chiar de cele când JP Morgan a inclus obligaţiunile României în indicele băncii pentru bondurile guvernamentale de pe pieţele emergente (anunţul a fost făcut în luna ianuarie, iar obligaţiunile au fost introduse de la 1 martie în indicele JPMorgan GBI-EM Index Series - n.r.)", a afirmat un dealer.
În prima parte a şedinţei de marţi cursul a urcat cu 1%, până la 4,4780 lei/euro pe piaţa interbancară, pe rulaje în creştere, potrivit dealerilor, care spun că jucătorii mizează pe deprecierea leului pe termen scurt, ca urmare a suspendării acordului cu FMI. @N_P