Principalii actori şi acţiunile lor în criza din Ucraina
În Ucraina, agitaţia continuă, o sută de manifestanţi proeuropeni încercând miercuri să blocheze sediul Guvernului, unde urma să aibă loc reuniunea Consiliului de Miniştri, iar protestele la adresa suspendării procesului de integrare europeană sunt în desfăşurare.
Ameninţările premierului
Premierul ucrainean a ameninţat manifestanţii cu urmăriri în justiţie, arestările au început, iar Universitatea din Kiev este somată să denunţe studenţii, pe fondul unei contestaţii fără precedent de la "Revoluţia Portocalie" din 2004, relatează AFP.
"Vreau să le spun oamenilor: liderii voştri vă împing la infracţiuni. Ei se refugiază în spatele imunităţii lor parlamentare şi voi nu aveţi mijloace pentru a vă proteja", a declarat şeful Guvernului, Mikola Azarov, în deschiderea şedinţei de Guvern de miercuri, prima de la mobilizarea opoziţiei pe străzile din Kiev.
Cu o zi înainte, un tribunal de la Kiev a plasat în arest preventiv, pentru două luni, nouă persoane suspectate de tulburări, duminică, în faţa Administraţiei Prezidenţiale, o decizie denunţată miercuri de opoziţie.
"Aceste nouă persoane, între care mai mulţi jurnalişti, antreprenori şi taţi cu familii numeroase, au fost arestaţi ilegal", a declarat Arseni Iaţeniuk, unul dintre liderii opoziţiei, acuzând forţele de ordine că "acoperă" astfel acţiunile ilegale ale poliţiştilor. El le-a cerut ambasadorilor occidentali să meargă la procesul în apel.
Procurorul general Viktor Pcionka a enumerat "numeroase cazuri de încălcare a legii" în cadrul manifestaţiilor, potrivit unui comunicat disponibil pe site-ul Parchetului. El a citat ca exemplu "ocuparea Primăriei şi Casei sindicatelor, sediul Guvernului, apelurile de a lua cu asalt Administraţia Prezidenţială şi drumurile blocate".
Ministerul ucrainean de Interne a anunţat