Mult discutata și disputata funcționare a mediatorilor a fost discutată astăzi, într-o conferință de presă, de către patru mediatori: Laura Cobilici, Carmina Dan, Daniela Stamatidis și Eugen Târnovan.
Tema discuției a fost prezentarea avantajelor medierii față de alte acte ale justiției, prin prisma unei întrebări pe care și-o pune omul de rând: este medierea un cost suplimentar sau o soluție de a salva bani și timp, mult timp?…
Stamatidis spune că „medierea în România a fost introdusă ca o procedură care să protejeze atât buzunarele românilor, cât și sănătatea oamenilor. Este o metodă alternativă de rezolvare a conflictelor dintre cetățeni sau cetățeni și firme/instituții, în afara sălilor de judecată. Oamenii trebuie să știe că medierea este un drept al lor, care le permite să își rezolve problemele în timp scurt, în condiții de confidențialitate, cu cele mai mici costuri“, a declarat Stamatidis.
Aceasta susține că, în cazul în care se ajunge în fața instanței, trebuie plătită taxa de timbru, serviciile unui avocat și experții (dacă este cazul), în cazul în care îi solicită instanța. Apoi, este vorba despre faptul că, în instanță, un proces poate dura câțiva ani, în timp ce, în cazul medierii, un conflict este rezolvat, cu acordul părților, în cel mult 3-4 săptămâni.
La rândul său, Eugen Târnovan, spune că medierea mai are un foarte mare avantaj.
„Confidențialitatea este unul dintre cele mai importante atuuri ale medierii. Și aici nu vorbim doar despre divorțuri. În contextul în care, în procesele clasice, în sală poate participa oricine, este evident faptul că orice informație confidențială, cum este cazul persoanelor publice, ajunge imediat să fie exploatată de către presă. Pe de altă parte, trebuie spus faptul că existența și funcționarea mediatorilor este sprijinită de către CSM și de către Ministerul Public. În prezent, vorbim, în