Academicianul a răspuns invitaţiei adesate de conducerea colegiului, cu prilejul conferinţei susţinute de Solomon Marcus la aniversarea a 146 de ani de la înfiinţarea Colegiului “Ferdinand I” din Bacău. “În şcoala românească, întrebarea a fost aşezată sub semnul obrăzniciei, or a interzice întrebarea înseamnă a omorî educaţia”, a fost aprecierea care a impresionat asistența.
Academicianul Solomon Marcus va susţine o conferinţă la Colegiul Naţional “Roman-Vodă”, în luna martie a anului 2014. Distinsul oaspete a acceptat cu plăcere invitaţia făcută de directorul Colegiului Naţional “Roman-Vodă”, profesoara Mihaela Tanovici, data exactă a evenimentului urmând să fie stabilită ulterior, cu acordul ambelor părţi. “Am avut onoarea de a adresa invitaţia pe 2 decembrie, la Bacău, la manifestările organizate cu prilejul aniversării a 146 de ani de la înfiinţarea Colegiului «Ferdinand I» din Bacău, colegiu cu care am încheiat un proiect de parteneriat. A fost pentru mine o plăcere să fiu alături de un om care emană bine, de un medic de suflete cum este academicianul Solomon Marcus”, a spus profesoara Mihaela Tanovici, directorul Colegiului Naţional “Roman-Vodă”. Aceasta, alături de un grup de elevi, a reprezentat colegiul romaşcan la manifestările de la Bacău.
Să schimbăm sensul verbului “a învăţa”
Discursul pe care l-a susţinut Solomon Marcus în cadrul conferinţei “Răul care ne înconjoară. Îl vedem? Îl diagnosticăm? Acţionăm?” a fascinat audienţa prin simplitatea lui şi prin luciditatea cu care a punctat tarele învăţământului românesc, prin enunţarea unor adevăruri simţite, poate, de cei toţi din sală, dar care nu fuseseră spuse cu voce tare.
“Trebuie să învăţaţi să vă revendicaţi drepturile. De la 14-15 ani, trebuie să începeţi să fiţi conştienţi de nevoile voastre spirituale, psihologice, intelectuale. Să fiţi conştienţi de ele şi să vi le revendica