Topirea gheţarului Mendenhall din Alaska formează o serie de peşteri ale căror dimensiuni, forme şi culori se modifică permanent.
Peşterile de gheaţă Mendenhall sunt cauzate de topirea gheţarului cu acelaşi nume. Datorită acestui fenomen şi a mişcării gheţarului, peşterile îşi schimbă permanent culoarea, forma şi dimensiunile. Unele dintre ele au ajuns la o treime din suprafaţa iniţială şi şi-au schimbat culoarea din turcoaz intens într-un albastru deschis, relatează Huffington Post.
Peşterile sunt formate de un pârâu care curge de pe muntele McGinnis, pe sub gheţarul Mendenhall, formând tuneluri şi peisaje extraordinare. În ultima vreme însă, topirea gheţarului a determinat schimbarea reliefului din zonă. Încălzirea globală a făcut ca gheţarul să se retragă aproape 3 kilometri începând din 1958 şi ritmul se menţine. Între timp, s-a format lacul şi râul Mendenhall, alimentate de gheaţa topită.
În ultimii ani, oamenii de ştiinţă au observat un fenomen surprinzător. Gheţarul se retrage cu 52 de metri pe an, iar deplasarea lui scoate la iveală lucruri neobişnuite. Copacii vechi, prinşi sub gheaţă acum sute de ani reapar la suprafaţă. În ultimii ani, cercetătorii au descoperit pomi în poziţia iniţială, în picioare, cu tot cu rădăcini. Cathy Connor, de la Universitatea din Alaska, spune că, cel mai probabil, copacii au fost prinşi sub gheaţă acum mai mult de 1.000 de ani.
Persoanele care vor să viziteze peşterile Mendenhall trebuie să fie atente la bucăţile de gheaţă care se pot desprinde în orice moment şi să se grăbească; gheţarii nu se topesc la infinit.
Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »