Datele oficiale ale celei mai mari clinici ORL din Iaşi arată o creştere a numărului de alergii raportate de la 4 la 14 pe zi. Şeful Agenţiei de Mediu ascunde raportările, în loc să facă o campanie intensă de informare. Limita maximă admisă în Europa este 50 micrograme particule de praf, iar în Iaşi media a fost 54 micrograme. Sunt zile cu recorduri de peste 200 micrograme.
Este deja oficial că Iaşul este cel mai poluat oraş cu praf din România şi orice ieşean o simte pe propria piele, de la maşina murdărită de cea mai mică ploaie şi până la faptul că sunt zile în care aproape că nu se poate respira pe stradă. Şantierele începute în toate zonele oraşului, brusc, acum trei ani au nota de plată abia acum. Medicii se plâng că a crescut enorm numărul alergiilor provocate de praf şi, mai grav, al bolilor de plămâni. „Am locuit la Tokyo, despre care se spune că este cel mai poluat oraş de pe planetă. Ei bine, nu era nici pe departe ca Iaşul”, spune medicul Liliana Vereş, şeful Secţiei de Alergologie de la Spitalul Sfântul Spiridon, care spune că, în ultimii patru ani, numărul alergiilor a crescut de patru ori.
14 cazuri pe zi
Dacă acum patru ani medicii de la alergologie puteau spune că au un program de lucru lejer, cu trei-patru consultaţii pe zi, după ce şantirele din oraş au deteriorat calitatea aerului au început să lucreze la foc continuu. Şi asta pentru că, acum, numărul pacienţilor din Iaşi care se prezintă la spital speriaţi de ce se întâmplă cu organismul lor a ajuns la cel puţin 14 pe zi. „Vreţi să vă spun realitatea? Avem acum, în timp ce vorbim, 145 de internări de zi şi 100 de internări în regim continuu. La consultaţii am ajuns la 14 pe zi, faţă de 3 acum patru ani. Colaborăm cu medicii de la ORL sau de la Pneumologie pentru alergiile pe care le diagnosticăm aici. Dacă oamenii ar şti simptomatologia din alergii ar fi