Pe măsură ce manifestaţiile proeuropene câştigă tot mai mult teren în Ucraina, Moscova intră în scenă pentru a proteja administraţia, care a întors brusc spatele Occidentului, spre dezamăgirea populaţiei. Sursa: REUTERS
După manifestaţia de protest gigant de la Kiev de duminică, cea mai mare de la Revoluţia Portocalie din 2004, Rusia s-a implicat tot mai vocal în sprijinirea administraţiei Ianukovici, denunţată în stradă de aproape două săptămâni de sute de mii de oameni. "Evenimentele din Ucraina seamănă mai degrabă cu un pogrom decât cu o revoluţie", a reacţionat preşedintele rus Vladimir Putin.
Peste câteva zile, liderul de la Kremlin îl va primi în vizită pe omologul ucrainean, iar situaţia din fosta republică sovietică va fi principalul subiect de discuţii. Ieri, înaintea votului din Parlamentul ucrainean privind o moţiune de cenzură împotriva guvernului, respinsă în cele din urmă de deputaţi, premierul Mikola Azarov s-a întâlnit în estul Ucrainei cu Dmitri Rogozin, vicepremierul rus, vârf de lance al propagandei antioccidentale a Moscovei. Cu o zi înainte, Azarov compara manifestaţiile proeuropene de la Kiev cu o tentativă de lovitură de stat, o alăturare respinsă ferm de Occident.
"Acord sinucigaş"
În paralel cu declaraţiile oficialilor de la Moscova şi Kiev, presa rusă scrie că Acordul de Asociere pe care Ianukovici a refuzat să îl semneze era de fapt unul "sinucigaş" pe care nici măcar opoziţia ucraineană nu l-ar fi semnat. Pe fondul tăvălugului de la Kiev, analiştii ruşi atrag atenţia că doar Rusia mai poate stabiliza Ucraina în aceste momente, aducând în discuţie în special argumente economice.
La Kiev, manifestaţiile proeuropene au continuat ieri. Câteva mii de demonstranţi s-au strâns ieri în faţa Parlamentului, cerând din nou demisia guvernului şi a preşedintelui Ianukovici, plecat într-o vizită în China. "Sunt concerte acum,