Bitcoinul este poate cel mai popular cuvânt din domeniul tehnologiei în anul 2013. Moneda virtuală descentralizată a ajuns la 1.200 de dolari, dar există pericole, deşi se bazează pe anonimitate.
Am discutat cu Bogdan Botezatu, senior threat analyst la Bitdefender despre ameninţările informatice care pasc utilizatorii de bitcoini şi nu numai.
Primii viruşi pentru minarea de bitcoini au început să apară la jumătatea anului 2011. „Prima familie identificată de Bitdefender e Trojan.Antiminer, un virus care livrează un client legitim de minat bitcoini preconfigurat pentru a aduce un profit atacatorului“, spune Bogdan Botezatu.
Potrivit specialistului Bitdefender, acest virus ţinteşte în principal gamerii, pentru că aceştia deţin hardware performant, mai ales plăci video foarte bune, care facilitează minarea de bitcoini şi au un randament sporit. "Pentru a distribui malware în mod special la jucători, atacatorii injectează minerii în crack-uri pentru jocuri sau în aşa numitele trainere (aplicaţii care permit jucătorului să trişeze în timpul jocului)“, explică Botezatu.
După apariţia acestuia, au urmat zeci de familii cu metode de distribuţie diferite, ultima dintre acestea fiind Trojan.Badminer.A, un virus care se transmite prin aplicaţii de mesagerie instant şi care rulează fie Phoenix Miner, fie RPC Miner.
Infrastructura e încă rezistentă
Până acum nu s-au înregistrat atacuri asupra infrastructurii principale a tehnologiei bitcoin. De asemenea, crede Botezatu, nu se pot face mai multe lucruri decât simplul furt de bitcoini sau forţarea utilizatorilor de a mina cu propriul calculator. "Un unghi interesant aici e faptul că mulţi infractori informatici, în special cei care operează reţele de viruţi răscumpărare, cum ar fi CryptoLocker sau Virusul Poliţia Română, îşi cer plata tot în bitcoini, ca să nu p