Prima bucurie a lunii este venirea lui Moş Nicolae, cel care se strecoară în case în noaptea de 5 spre 6 decembrie şi lasă în ghetuţe cadouri pentru cei mai cuminţi copii. Dacă lasă în schimb vreo nuieluşă, asta trebuie să vă pună serios pe gânduri. De unde vine această tradiţie populară şi care este locul ei în educaţia celor mici, vorbim cu părintele Eugen Tănăsescu, bloggerul „Adevărul“.
A început decembrie, cea mai frumoasă lună pentru copii. Este luna în care sunt răsfăţaţi cu cadouri, în care iau vacanţa de Sărbători şi în care, dacă ninge frumos, se pot juca în zăpadă. În noaptea de 5 spre 6 decembrie, ei îl aşteaptă pe Moşul. Moş Nicolae este vestitorul lui Moş Crăciun şi aduce copiilor cele mai frumoase cadouri, dacă au fost cuminţi.
Care este povestea lui Moş Nicolae, ne spune părintele Eugen Tănăsescu.
„Sfântul Nicolae a trăit la începutul secolului al IV-lea, a fost episcop al cetăţii Mira din ţinutul Lichiei (Turcia de astăzi). Fiind bun şi darnic, după mutarea sa la cele veşnice, a ajutat în chip minunat săracii, printre care şi un tată cu două fete pe care, din cauza sărăciei, voia să le trimită să se prostitueze. Rugându-se sfântului, acesta le-a dăruit noaptea banii necesari, fiind salvate astfel de la promiscuitate.
Aşa a apărut tradiţia Moşului Nicolae, închipuit azi de părinţi. Seara, copii îşi pregătesc ghetuţele, iar pe timpul nopţii, Moşul aduce daruri în ghetuţele copiilor cuminţi, care ascultă de părinţi, iar copiilor neascultători le pune câte o nuieluşă. De aici începe pedagogia morală a dăruirii“, explică preotul Tănăsescu.
Părintele Eugen Tănăsescu şi un mic creştin Foto Ana-Maria Drăghici
Rolul Moşului în educaţia celor mici
- Deci dintr-un sfânt, Nicolae a devenit moş care aduce daruri nu spirituale, ci foarte palpabile.
- Da, pentru că un dar poate fi un act educaţional. Marile ade