Copiii cu autism găsesc cu greu cabinete stomatologice specializate pe nevoile lor, mulţi medici refuzând să-i trateze din cauza dizabilităţii de care aceştia suferă. Mai mult, din acest an statul nu mai decontează aceste servicii medicale, iar părinţii sunt nevoiţi să plătească sume exorbitante la cabinete private.
Pentru multe persoane cu autism, programările de rutină precum vizitele la medic, la dentist sau la frizer pot fi extrem de greu de tolerat. Noutatea mediului, zgomotele noi, luminile puternice, atingerile fizice le pot induce acestora o stare de nervozitate, apărând simultan comportamente de nesupunere sau evitare. Din aceste motive, specialiştii din domeniu contactaţi de RL susţin că medicii stomatologi români evită să le ofere acestor copii servicii medicale.
„Pentru o carie simplă, care -s-ar fi putut rezolva fără anestezie generală, din cauza faptului că medicii nu ştiu sau nu au răbdare să lucreze cu un copil cu autism, aceştia recomandă din start anestezierea generală, şi nu este normal”, ne-a declarat Georgeta, mama unui copil cu autism. În mod normal, ar trebui să se recurgă la sedare numai în cazurile în care copilul suferă de forme severe de autism. Pentru cazurile uşoare, este recomandabil ca medicul să familiarizeze copilul cu mediul în care lucrează şi să îndepărteze toţi factorii care i-ar -putea produce acestuia stres. Dar asta necesită timp, iar în România există puţini medici care sunt dispuşi să facă programe de desensibilizare.Totodată, -este ştiut faptul că o problemă dentară la un copil cu diza-bili-tăţi este resimţită mult mai -amplificat decât la un copil -sănătos.
„În urmă cu 6 ani am început să lucrăm cu Andrei, primul copil cu autism din centru la care nevoia unei intervenţii stomatologice s-a dovedit stringentă şi de neevitat. Andrei avea 9 ani, o formă de autism sever şi era nonverbal. Din păcate,