Cele mai importante asociaţii ale pacienţilor din România, reunite în cadrul Forumului Alianţei Pacienţilor Cronici, au lansat vineri platforma "Pacientul român, pacient european", care urmează să fie baza de dezbatere pentru anul electoral 2014 şi să fie transmisă către toate instituţiile UE implicate în îngrijirea sănătăţii.
“Această platformă este un strigăt disperat de durere al pacienţilor din România către autorităţile din Uniunea Europeană. Ne dorim să ne fie respectate drepturile. Statul român are obligaţia de a finanţa sistemul de sănătate cu minimum 6% din PIB, pentru a elimina discriminarea şi pentru a asigura egalitatea de şanse între pacienţii comunitari, conform Directivelor Uniunii Europene”, a spus Cezar Irimia, preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România.
“Pentru politicieni, contăm o dată la 4 ani. În 2014, prin dezbaterile care vor avea în centru această Platformă, dorim să-i responsabilizăm pe politicieni pentru un întreg mandat, fie că este vorba despre alegerile pentru Parlamentul European sau despre scrutinul prezidenţial”, a completat Cezar Irimia.
România este ţara europeană în care cea mai mare parte a populaţiei afirmă că nu dispune de asistenţă medicală suficientă întrucât este „prea costisitoare”.
“Sănătatea nu trebuie să depindă de puterea de cumpărare a cetăţeanului. Ministerul Sănătăţii se plânge tot timpul că nu are bani, dar poate accesa fonduri europene. În perioada 2014-2020, Parlamentul European a alocat României în jur de 40 de miliarde de euro, din care o parte poate fi folosită pentru reabilitarea şi modernizarea spitalelor. Sper să putem accesa până la ultimul euro din aceste fonduri, astfel încât pacienţii români să fie trataţi în condiţii bune”, a declarat europarlamentarul Petru Luhan.
Bugetul naţional de sănătate din România a fost mereu sub media din Uniunea Europeană. De exemplu, b