Comisia de Justiţie şi Afaceri Sociale din Belgia a aprobat săptămâna trecută un proiect de lege care permite eutanasierea copiilor cu boli în faze terminale, acesta urmând să fie dezbătut în Senat pentru o decizie finală. Subiectul a creat dezbaterea la nivel naţional.
Dacă legea va intra în vigoare (analiştii sunt de părere că este foarte probabil ca aceasta să fie aprobată), Belgia va deveni prima ţară din lume care înlătură limita de vârstă pentru eutanasie. Eutanasia este legală în Belgia din mai 2002.
În România, eutanasia şi sinuciderea asistată sunt interzise atât de lege, cât şi de Codul de deontologie medicală. Articolul 121 al codului interzice ”cu desăvârşire eutanasia, adică utilizarea unor substanţe sau mijloace în scopul de a provoca decesul unui bolnav, indiferent de gravitatea şi prognosticul bolii, chiar dacă a fost cerută insistent de un bolnav perfect conştient”.
Oponenţii eutanasiei spun că aprobarea legii va duce la pruncucidere şi lasă decizia pe mâinile unor persoane mult prea tinere care să poată lua o decizie în cunoştinţă de cauză. Eutanasia este ilegală în majoritatea statelor lumii.
„Odată ce există posibilitatea eutanasierii copiilor, cererea pentru o asemenea procedură probabil va creşte”, a declarat pentru „The Guardian” Benoit Beuselinck, medic oncolog şi fondator al unei campanii antieutanasie din Belgia. Beuselinck crede că va fi foarte dificil păstrarea unor limite în privinţa eutanasiei odată ce tabuul uciderii va fi înlăturat.
Dr. Kenneth Chamarae, membru al unui grup de cercetare din cadrul Free University din Bruxelles ce studiază impactul legalizării eutanasiei, a declarat pentru CNN că proiectul precizează că doar minorii capabili să ia o decizie în cunoştinţă de cauză vor putea să opteze pentru eutanasie în cazul în care suferă de durere fizică insuportabilă cauzată de o boală incurabilă. Chamar