Scris de S.P.D. - Schelete de copii, Moscheea Sultanului, case otomane și…un mister. Descoperirile pe șantierul arheologic din Piața Sf. Gheorghe se succed într-un ritm copleșitor. Până acum, arheologii coordonați de prof.dr. Florin Drașovean au dezgropat cinci schelete de copii din necropola otomană. A fost dezvelit integral zidul bisericii iezuite și turnul construit în 1754, iar în paralel cu acesta a apărut o altă zidire, care ar putea fi din Moscheea Sultanului Învingător. Chiar în aceste clipe, muncitorii care excavează, au dat peste o construcție masivă îngropată, care nu se știe încă ce este, însă cei de pe șantier nu exclud posibilitatea să fie vorba despre o cazemată de război.
Cele cinci schelete de copii au fost descoperite în aceeași zonă a necropolei, iar două dintre ele erau îngropate unul sub altul. Necropola otomană se întinde de la actuala Episcopie Romano-Catolică până în colțul Pieței Sf. Gheorghe. Lângă oasele de copii dezgropate nu s-a găsit niciun fel de inventar funerar, însă au fost descoperite mai multe coloane, toate de marmură, care marcau mormintele. A fost descoperită și o coloană de piatră cu turban, care era, probabil, pentru mormântul unui adult.
Perfect paralelă cu zidul bisericii iezuite integral dezgropate, s-a descoperit o altă construcție masivă. „Este un zid care folosește elemente dintr-o altă construcție mai veche. Nu știm încă ce legătură este între acesta și ansamblul iezuit. Ar putea fi o altă biserică creștină, dinaintea reconscrucției bisericii iezuite, sau ar putea fi chiar Moscheea Sultanului Învingător, rămâne să cercetăm în continuare”, a precizat profesorul Drașovean.
După 1552, biserica iezuită a fost, pare-se, transformată în moschee. Prima atestare certă a moscheii este de la 1660 (Evlia Celebi) și confirmată de Heinrich Ottendorf în 1667, sub numele de Moscheea Sultanului Învingător. În 1716, în pl