Cu Dorel Tocitu, ori discuţi o oră şi jumătate, ori deloc. Reporterul ProSport a avut noroc că doctorul în vârstă de 56 de ani, pe care Cornel Dinu l-a numit acum un deceniu “vrăjitor în sânge”, avea o pauză între analizele pe care le făcea fetelor de la naţionala de handbal a României.
Pornită de la biochimie, discuţia a aterizat într-un teren minat, cel al dopajului din sportul mondial, iar numele aduse în discuţie sunt uriaşe: Ronaldo, Messi, Serena Williams, Lance Armstrong. Ipotezele lui Dorel Tocitu (foto) pot părea excentrice sau îţi pot schimba percepţia asupra sportului. Aparţin însă unui specialist din Institutul Naţional de Cercetare Sportivă care are o carieră de 28 de ani.
Domnule doctor Tocitu, descrieţi-ne pe scurt activitatea dumneavoastră.
Lucrez în laboratorul de biochimie a efortului de mare performanţă şi mă ocup numai de performeri aflaţi în primii 30 din lume, sportivi români sau din străinătate. Traduc parametrii din sânge în indicaţii metodice, le spun dacă numărul de repetări e prea mare, dacă s-au obişnuit cu un anumit stimul şi nu mai are rost să-l facă.
Cu fetele de la handbal aţi mai lucrat...
Am început o colaborare în 2005, cu o lună şi jumătate înainte de Mondialele din Rusia a fost prima mea intervenţie. Lucrez însă şi cu sportivi din nataţie, atletism, box, fotbal, judo, kaiac-canoe, polo, biatlon. La box, mă întreabă: «Domnule, dumneata eşti antrenor de box?». Nu. «Ai boxat?» Nu. «Păi ai venit să ne înveţi pe noi box?» Du-te, prietene!
Şi cum reacţionaţi?
Zâmbesc. Mi-am câştigat autoritatea pentru că atunci când părerile noastre diferă radical, ale mele de ale antrenorului, atunci eu dau un raport scris şi le spun: «O să mă cautaţi peste 3 luni când o să se întâmple asta!»
Daţi-mi un exemplu…
Am unul care e şi subiect de curs. Lui Isăilă de la