Chemaţi la Bucureşti înainte de votul final pe buget, preşedinţii de Consilii Judeţene au venit cu o listă întreagă de nemulţumiri şi reproşuri la adresa Guvernului.
Cea mai mare supărare pe care liderii din teritoriu o vor pune pe masa lui Victor Ponta la întâlnirea Uniunii Consiliilor Judeţene din România este legată de tăierea cu 25% din 2014 a bugetelor judeţene pentru asistenţă socială.
Printr-un articol al unei OUG publicat pe 15 noiembrie în Monitorul Oficial, fără avertismente prealabile, Guvernul i-a obligat practic pe preşedinţii CJ să pună de la ei un sfert din bugetul asigurărilor sociale care le revine. Suma tăiată reprezintă în multe cazuri şi o optime sau mai mult din bugetul total al unui judeţ.
„E o problemă care se va ridica astăzi aici. Cu 25% şi să-i suportăm noi, consiliile judeţene. Nu ştiu de unde. E puţin probabil că o să facem faţă la această chestiune cu acest buget care-i redus şi faţă de anul trecut”, a confirmat preşedintele CJ Braşov, liberalul Aristotel Căncescu, pentru Gândul, nemulţumirea admisă neoficial de mai mulţi dintre colegii săi.
Efectul acestei decizii este, în opinia sa, tăierea din banii de investiţii, pentru a compensa la asistenţă socială. „De la investiţii, numai de acolo poţi să mai tai. În rest nu ai de unde“, explică liberalul declarându-se „total nemulţumit de buget“, în general.
Supărările şefilor de Consilii Judeţene vin peste altele, mai vechi. „Eu, ca reprezentant al judeţului sunt total nemulţumit de cuantumul alocărilor. Sumele sunt mai mici. Vreau să vă spun că la 577 am primit anul ăsta din partea Guvernului 10 milioane, am făcut lucrările, lucrări de drumuri în judeţ şi la urmă, când să mergem cu deconturile, s-a anunţat că s-au retras banii de la Ministerul Dezvoltării de către Ministerul de Finanţe. Dintr-un foc, 10 milioane trebuie să îi suportăm noi, că lucrările-s făcute de