Falșii angajatori atrag utilizatorii cu job-uri false și îi direcționează către site-uri periculoase ce urmăresc colectarea de informații personale.
O cercetare realizată de Bitdefender în rețeaua profesională LinkedIn a detectat o serie de campanii agresive de escrocherii, care atrag victimele cu job-uri bănoase, promovate prin intermediul unor profiluri false. Acestea direcționează utilizatorii către site-uri periculoase și urmăresc colectarea de informații personale și de bani trimiși în avans, în schimbul promisiunii unui serviciu plătit cu mii de dolari pe lună.
’’Sute de companii caută persoane ce vorbesc două limbi străine! E suficient să cunoști engleza și încă o limbă străină și poți obține una dintre pozițiile interesante deschise în acest moment’’, este mesajul transmis de unul dintre falșii specialiști în recrutare.
Alături de escrocherii similare, aceasta vizează inclusiv utilizatorii din România, unde 5 milioane de persoane vorbesc engleza, iar un million folosesc LinkedIn în mod activ. Pentru a păcăli cât mai mulți oameni, escrocii se folosesc de fotografii generice ale unor femei atrăgătoare, pe care le prezintă ca specialiști în recrutare în cadrul unor companii fictive.
Un astfel de profil fals al unui "specialist" în recrutare - Annabella Erica - a fost promovat în numeroase grupuri de LinkedIn, precum Global Jobs Network, care include 167.000 de utilizatori la nivel global.
Membrii rețelei sociale fac schimb de opinii pe mai mult de 2,1 milioane de grupuri, astfel că numărul celor expuși ar putea fi mult mai mare.
Pentru a evita dubiile asupra autenticității lor, site-urile false de angajare sunt înregistrate pe domenii ’’.com’’, care le fac să pară legitime. Escrocii colectează adrese de email și parole pe care le pot utiliza pentru furtul de identitate. De obicei, astfel de site-uri frauduloase sunt