Comisia Europeană a amendat cu 1,712 miliarde de euro şase bănci internaţionale sub acuzaţia de cartel pe piaţa derivatelor financiare, se anunţă într-un comunicat la executivului comunitar.
Deutsche Bank a primit cea mai mare amendă, respectiv 725,3 milioane euro - 445,8 milioane euro pentru manipularea dobânzilor la euro şi 259,5 milioane euro pentru neregulile constatate în zona dobânzilor la yeni japonezi.
Banca franceză Societe Generale a fost sancţionată cu 445,8 milioane euro pentru participarea la activităţi de tip cartel în zona derivatelor financiare pe dobânzile interbancare la euro.
Grupul britanic Royal Bank of Scotland, controlat de stat, a fost amendat cu 391 milioane de euro, din care 131 milioane euro pentru nereguli în zona pieţei euro, respectiv 260 milioane euro pentru influenţarea dobânzilor la yeni.
Băncile americane JPMorgan Chase şi Citigroup au de plătit amenzi de 79,9 milioane euro, respectiv 70 milioane euro pentru manipularea dobânzilor la yeni.
Casa de brokeraj RP Martin, cu sediul la Londra şi birouri în principalele capitale financiare ale lumii, a fost amendată de CE cu 247.000 euro pentru participarea la manipularea dobânzilor la yen.
Patru dintre acestea, respectiv Barclays, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland (RBS) y Société Générale au fost implicate în manipularea EURIBOR (referinţă utilizată în Europa pentru calculul preţurilor produselor financiare, printre care şi cele ipotecare), în perioada septembrie 2005-mai 2008.
Alte şase entităţi - UBS, RBS, Deutsche Bank, Citigroup, JPMorgan şi brokerul RP Martin au format de asemenea un cartel pentru a manipula şi fixa într-o formă artificială preţul derivatelor financiare denominate în yeni.
Conform executivului comunitar, diferiţi traderi din cadrul acestor entităţi “au vândut informaţii sensibile referitoare la LIBOR (o altă referinţ