Nici daca bugetul sanatatii ar fi de cinci ori mai mare, serviciile medicale nu ar fi mai bune. Si daca medicii ar avea salarii de cinci ori mai mari tot ar pleca. Pentru ca sistemul sanitar este captivul unui grup restrans de persoane care au beneficii imense, ca in Evul Mediu, cu cativa boieri si restul iobagi.
Este felul in care caracterizeaza sisemul sanitar fostul presedinte al CNAS, Lucian Duta, intr-un interviu acordat Ziare.com.
"Tot discutam despre migratia medicilor. V-ati intrebat vreodata de ce nu pleaca din tara sefii de clinici sau profesorii universitari? Pentru ca le convine actualul sistem. El produce beneficii pentru un grup restrans de profesori si sefi de clinici, care tind sa inchida sistemul, astfel incat sa functioneze doar in interesul unui grup restrans de medici", spune Lucian Duta.
Fostul sef al CNAS acuza actuala guvernare ca blocheaza cardul de sanatate pentru a nu pune capat fraudelor din sistem, in valoare de 300-400 de milioane de euro anual, si considera ca greva medicilor a fost "un aranjament politic in care au picat captivi medicii de buna credinta".
Medicul chirurg de la Ploiesti Dan Oprea a provocat prin dezvaluirile sale o adevarata furtuna. Si totusi, putini medici i-au urmat exemplul. De ce tac medicii? In restul spitalelor e bine?
Am fost placut surprins ca unii doctori mai au curajul sa si vorbeasca. Atat timp cat tot ce inseamna managementul spitalelor e in mana politicului, doctorii sunt supusi la tot felul de presiuni. In plus sunt coplesiti de sentimentul neputintei in fata impotentei si indiferentei de care da dovada clasa politica.
Medicul de la Ploiesti nu e deloc bolnav mintal, dupa cum il acuza managerul spitalul. Situatia descrisa de dr. Oprea e absolut reala. La ora actuala pacientii sunt obligati sa isi cumpere medicamente, materiale sanitare,