Companiile de stat Hidroelectrica şi Nucleareletrica vor vinde la preţuri reglementate până la 50% din energia livrată, respectiv cel mult 40%, pentru menţinerea unor preţuri „rezonabile“ la consumatorii casnici, potrivit unui ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Această măsură va fi aplicată pe perioada calendarului de eliminare a tarifelor reglementate la energie, respectiv până la 31 decembrie 2017.
În anii anteriori, cele două companii erau obligate să vândă la preţuri reglementate chiar şi 70% din energia livrată la preţuri care uneori erau mici decât costurile de producţie.
Măsură surprinzătoare
Hidroelectrica acoperă aproximtiv 30% din consumul naţional de energie, în timpce Nuclearelectrica asigură circa 20% din necesarul anual de electricitate.
Decizia ANRE este surprinzătoare, având în vedere faptul că preţurile energiei tranzacţionate pe OPCOM au scăzut cu 30% în ultimul an, de la 250 de lei/MWh în timpul secetei care a afectat Hidroelectrica, până la niveluri situate între 170 şi 180 lei acum. Reducerea preţurilor a survenit atât din cauza închiderii unor mari consumatori, precum Oltchim sau Mechel, cât şi a eficientizării industriei. Consumul de energie a „divorţat“ de creşterea economică în acest an: în timp ce produsul intern brut al României a urcat cu 2,7% în primele nouă luni, consumul de energie a scăzut cu 7%.
Concomitent, în România au intrat în funcţiune capciatăţi de circa 2.000 MW instalate în sectorul eolian, dar şi termocentralele Petrom şi Romgaz, alimentate pe gaze naturale.
Scopul acestei prevederi a ANRE este menţinerea unor valori rezonabile şi comparabile ale tarifelor reglementate pentru energia furnizată clienţilor casnici şi reducerea etapizată a cantităţilor de energie vândute de producători pe baza con