Romania ar trebui sa se desmeticeasca si sa introduca amnistia fiscala.
Pe fondul lipsei de lichiditate din sistem si a reticentei investitorilor de a intra in noi proiecte in Romania, amnistia fiscala ar fi solutia atat pentru bugetul de stat precum si pentru cresterea capitalului autohton investit in economia Romaniei. Este o mare problema ca sifonarea si decapitalizarea economiei Romaniei ajunge sa finanteze alte economii in mod netrasparent.
Cu o economie gri semnificativa si o captura a statului realizata pe parcursul anilor, Romania beneficiaza de sume semnificative parcate atat in exterior precum si tinute sub forma de lichiditati nedeclarate inca pe teritoriul Romaniei.
Unele sume din exterior au revenit in tara in unele cazuri prin intermediul fondurilor de investitii si a aporturilor la capital si imprumututilor intra-grup realizate de vehicule financiare parcate in paradisuri fiscale (probabil ca mare parte din sumele investite in Romania si raportate statistic ca si provenind din Olanda si Austria isi au originea in economia Romaniei).
Marea majoritate a sumelor inca asteapta vremuri mai bune.
Pe fondul evolutiei recente a deschiderii paradisurilor fiscale catre diferite autoritati, taxarea acestor fonduri in cadrul unei amnistii fiscale ar reprezenta o motivatie serioasa pentru majoritatea detinatorilor in a le repatria.
Acest tip de solutie a fost utilizata de numeroase tari cu rezultate remarcabile in ultimii ani e.g. Australia in 2007 si 2009, Belgia in 2004, Germania in 2004, Grecia in 2010, Italia in 2001, 2003 si 2009, Portugalia in 2005 si 2010, Rusia in 2007, Africa de Sud in 2003, Spania in 2010, SUA in 2009 si 2012.
In Romania, datorita neincrederii generale si noutatii metodei, probabil ca se pot astepta doar 3-5 miliarde de euro.
Taxarea acestora ar fi suficienta pentru a nu mai introduce noi dari