Zeci de preșcolari și scolari din școlile și grădinițele din județ și-au luat „vacanță” mai devreme, după ce s-au îmbolnăvit de varicelă. Medicii epidemiologi din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea nu au o statistică exactă privind numărul copiilor bolnavi, pe motiv că aceasta este realizată trimestrial, dar spun că „explozia” cazurilor de varicelă este cauzată de vreme. „Sunt mai multe cazuri de varicelă în școlile și grădinițele atât din oraș cât și din celelalte zone. Este un lucru absolut normal pentru această perioadă, varicela fiind o afecțiune de sezon. Nu se pune problema unei epidemii, pentru că așa se întâmplă în fiecare an în această perioadă”, spune medicul epidemiolog Marina Maiorov, directorul adjunct al DSP Vrancea.
Specialiștii DSP spun că varicela sau vărsatul de vânt este o afecțiune foarte contagioasă, întâlnită frecvent la copii, mai ales că face parte din categoria bolilor infecțioase ale copilăriei, în perioada iarnă-primavară. La adulți, boala apare mai rar, însă este și mai severă. Boala se manifestă printr-o erupție de mici vezicule cu lichid, care iniţial este transparent, însă, cu timpul, devine tulbure. În locul micilor bubițe apar apoi mici zgârieturi, iar acestea sunt acoperite ulterior de cruste. Erupția apare între 10 şi 21 de zile de la primul contact cu virusul şi este adesea însoțită de mâncărime, febră și lipsa poftei de mâncare. De regulă, boala trece fără vreun tratament specific, dar dacă cel mic are febră de peste 39°C mai multe zile la rând, acuză dureri de cap sau își simte ceafa rigidă, este indicată o consultație medicală de urgență.
De asemenea, medicii din cadrul DSP recomandă părinților ca în momentul în care copilul prezintă simptomatologie specifică varicelei să îl izoleze la domiciliu și să anunțe medicul școlii sau un cadru didactic. Foarte important e ca micuții să nu aibă conta