Un tribunal din Germania a decis că o familie de români din landul Westfalia de Nord este îndreptăţită să primească beneficii sociale, pe baza principiului nondiscriminării între cetăţenii UE, o decizie ce vine în contextul dezbaterilor aprinse pe tema imigraţiei, din ultima vreme.
În contextul controverselor iscate în multe ţări occidentale - Marea Britanie, Franţa, Germania, Olanda, Finlanda - pe tema imigranţilor români şi bulgari, care ar urma să "invadeze" piaţa muncii, (după eliminarea restricţiilor la 1 ianuarie 2014), decizia instanţei germane este o lovitură dată politicienilor din capitalele acestor state, care exploatează din greu temerile populaţiei.
Acelaşi tribunal a dat un verdict similar, în octombrie, în favoarea unei alte familii de imigranţi, care a dat în judecată statul german pentru că i s-a refuzat acordarea de beneficii sociale. După ce a căutat un loc de muncă timp de un an, familia de români a cerut asistenţă socială, dar agenţia pentru forţele de muncă a respins solicitarea.
Verdict pro-imigranţi
Sentinţa favorabilă, prima de acest gen în landul respectiv, sublinia că "imigranţii din UE, care rămân pe teritoriul german şi nu reuşesc să găsească un loc de muncă din motive obiective, au dreptul la ajutor social minim".
Pe de altă parte, ministrul german de Interne, Hans- Peter Friederich a avertizat, atunci, că sentinţa riscă să provoace un aflux al imigranţilor români către Germania. Împreună cu oficiali britanici şi austrieci, el a cerut UE să restricţioneze imigraţia, susţinând că ţara sa îi primeşte pe cei care vor să lucreze, dar cei care vin doar pentru a trăi din ajutoare sociale trebuie repatriaţi.
Acest articol este proprietatea Evenimentului zilei şi este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parţială a conţinutului se poate face doar cu citarea sursei, astfel: pentru