Dacă n-aţi văzut încă filmul de 48 de minute, vă invit s-o faceţi negreşit. Documentarul „Adevărul despre români şi unguri”, pe care îl găsiţi pe site-ul adevarul.ro, este unul dintre cele mai îndrăzneţe şi mai izbutite proiecte din mediul online. Filmul le pune oglinda în faţă minorităţilor române şi maghiare, iar ce văd ele acolo puteţi descoperi singuri.
Aceste rânduri nu sunt neapărat despre documentarul pe care nu trebuie să-l rataţi, cât despre ingredientele acestei realizări jurnalistice.
Elena Dumitru (23 de ani), Alex Varninschi (24 de ani) şi Cristian Delcea (28 de ani) sunt cei trei reporteri care, într-o dimineaţă de octombrie, s-au urcat în maşină şi au pornit spre graniţa de vest.
Elena Dumitru
Alex Varninschi
Cristian Delcea
Raluca Sălcudean
Expediţia a însumat 1.700 de kilometri pe şoselele Ungariei şi ale României, dialoguri cu 30 de oameni şi peste 15 ore de material filmat. Reveniţi la Bucureşti după o săptămână, tinerii ziarişti şi-au împărţit sarcinile. Elenei, mezina echipajului, i-a revenit scrierea serialului pe care îl puteţi deja citi atât în ediţia de print a “Adevărului”, cât şi în cea online, iar celor doi băieţi cucuieţi – realizarea filmului care deschide o fereastră către viaţa neştiută a familiilor despărţite, deopotrivă, de Tisa şi de prejudecăţi.
“Ungurii? Vă legaţi la suflet cu ei!”, spune prahoveanul Florin Bunea, stabilit la Mehkerek, împreună cu familia, în august 2013 FOTO: Alex Varninschi
Rezultatul? Un film viu, care naşte emoţie şi răspunsuri la chestiuni fierbinţi. “Adevărul despre români şi unguri” se apropie nu doar prin durată de episoadele remarcabile din ciclul “România, te iubesc” – probabil cel mai bun produs premium din media de la noi. Fără să aibă logistica şi experienţa în televiziune a celor din Pro TV, gazetarii de la “Adev