Femeile, persoanele care suferă de diabet sau de boli digestive, fumătorii şi alcoolicii sunt cei mai predispuşi la fragilitate osoasă. Osteoporoza trebuie prevenită, pentru că tratarea acestei boli presupune luni de terapie, iar vindecarea este imposibilă.
Calciul şi vitamina D sunt esenţiale
Calciul are un rol deosebit în prevenirea osteoporozei, pentru că ajută la construirea scheletului osos şi menţine sănătatea oaselor.
Vitamina D ajută la absorbţia calciului şi la fixarea lui în oase. Expunerea la soare în perioada martie-septembrie, 15 minute în fiecare zi, asigură necesarul de vitamina D.
Exerciţiul fizic
Potrivit specialiştilor, rezistenţa osoasă maximă este atinsă până la vârsta de 20 de ani, după care se menţine şi începe să scadă după vârsta de 50 de ani. În cazul persoanelor care fac sport de performanţă, densitatea osoasă este mai mare cu 13% faţă de a acelora care nu fac mişcare. Aşadar, chiar dacă nu te afli printre iubitoarele de sport, poţi face exerciţii fizice uşoare în fiecare zi, în jur de 30 de minute. De asemenea, dacă organismul îţi permite, practică baschetul, voleiul şi mergi pe jos într-un ritm alert. În felul acesta îţi vei tonifica muşchii şi-ţi va creşte rezistenţa osoasă.
Mai multe sfaturi utile găseşti pe clickpentrufemei.ro.