În primele zece luni ale acestui an 43 de moldoveni au fost diagnosticaţi cu hepatita A. Virusul se transmite, în general, la copiii de vârstă preşcolară, care stau mult timp în locuri mizere.
43 de oameni au fost diagnosticaţi cu hepatită virală de tip A, în primele zece luni ale anului în curs. Astfel, incidenţa acestei boli virale a crescut de şase ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Totodată, Centrul Naţional de Sănătate Publică anunţă faptul că numărul oamenilor afectaţi de hepatita A este în creştere.
Potrivit CNSP, în ultimele patru luni au fost depistate 24 de cazuri în satul Sireţi din raionul Străşeni, iar din octombrie a fost semnalată o epidemie de hepatita A.
Cazurile de hepatită A sunt depistate în special printre copiii de vârstă preşcolară. Boala e transmisă preponderent pe cale fecală şi orală, prin mâinile murdare sau de la diverse obiecte din mediul ambiant.
Din cauza rezistenţei foarte mari a virusului, oamenii se pot îmbolnăvi din cauza mâinilor murdare, de la produsele alimentare, de la apa potabilă şi din bazinele acvatice, de pe aparatura casnică şi de la insecte.
Specialiştii de la CNSP mai informează că numărul cazurilor de infecţie cu hepatită A va creşte şi mai mult în viitorul apropiat, în contextul în care în multe localităţi rurale apa din fântâni are un grad ridicat de poluare, iar normele sanitar-igienice nu sunt respectate. În prezent, în Republica Moldova nu există vaccinuri împotriva hepatitei A.