Roberto Vanadia, artist sicilian recunoscut de UNESCO, a realizat în judeţul Bacău copia fidelă a ieslei din Bethleem în care s-a născut Isus Hristos.
Aceasta a fost amplasată, în urmă cu o săptămână, în curtea casei lui Martin Benedict (1931-1986), medic internist al Spitalului din Oneşti, care se află în proces de canonizare la Vatican, deoarece există mărturii ale minunilor înfăptuite de el în timpul vieţii. Ieslea este varianta în miniatură a celei originale, detaliile fiind reproduse de sculptor cu exactitate.
Preotul franciscan Eusebiu Bejan, cel care a realizat dosarul pentru sanctificarea lui Martin Benedict susţine că materialele din lemn, sculptate manual de artistul italian, au fost trimise din Sicilia şi în zilele de 29 si 30 noiembrie, acestea au fost amplasate la casa medicului din Galbeni. Ieslea va fi prezentată credincioşilor dupa data de 8 decembrie, când, la casa lui Martin Benedict sunt asteptaţi să vină mii de oameni din toata ţara.
Cine a fost Martin Benedict
Martin Benedict, medic din Bacău, devenit ulterior preot, va fi canonizat de Biserica Catolică după ce a făcut sute de minuni. Cea mai spectaculoasă minune a fost învierea unei tinere din Târgu Ocna la şapte ore după ce i-a fost declarat decesul. Totul s-a petrecut în urmă cu 40 de ani, când Sevastia Vătavu, care are acum vârsta de 75 de ani, a fost declarată moartă şi ţinută la morgă timp de şapte ore.
Femeia poate spune că a văzut moartea cu ochii. Fostă angajată a Băncii Naţionale sucursala Oneşti, apoi contabilă la Spitalul Târgu Ocna a fost declarată decedată timp de şapte ore. O minune a readus-o însă la viaţă când toate rudele se pregăteau de înmormântare. Acum, la 75 de ani, femeia spune că Dumnezeu a vrut ca „doctorul sfânt" să intre în viaţa familiei sale printr-o poveste pe care nu o poate uita.
După ce a rămas gravidă cu cel de-al doilea cop