Ati vazut pe strada voastra containere colorate? Sau la bloc? Sper ca le-ati folosit asa cum trebuie! Cel mai frecvent, întâlniti 3 containere destinate colectarii selective în România. Ele sunt colorate în albastru / verde / galben – si sunt destinate fiecare câte unui tip de deseuri.
Dar cum pot fi colectate 5 fractii (sticla, plastic, metal, hârtie si carton, biodeseu) în doar 3 conteinere? Asta este o problema chiar daca toti colectorii, înainte de a trimite deseurile spre reciclatori mai fac o selectare! În conteinerul galben se colecteza plasticul si metalul. Sa zicem ca este în ordine, cele
doua materiale pot fi apoi usor separate. Dar pentru deseul menajer (biodeseuri) este cu siguranta nevoie de un recipient distinct! Altfel, biodeseul aruncat peste plastic si hârtie împiedica sau îngreuneaza reciclarea acestora si totul trebuie sa ajunga la groapa de gunoi!
Poti pune în containerul galben: de preferat spalate înainte de a fi aruncate:
1. PET-uri pentru bauturi /produse lactate;
2. Recipiente pentru produse cosmetice si detergenti;
3. Caserole de plastic si polistiren;
4. Pungi de plastic;
5. Can-urile de bauturi alcoolice si bauturi racoritoare; Recipientele pentru conserve...
Nu se colecteaza selectiv în containerul galben: ghivece de plastic de flori, tacâmuri din plastic, jucarii din plastic, vase de metal, seringi sau recipienti din plastic dar cu continut de substante toxice, ambalajele mixte (combinatii de plastic si metal).
Poti pune în containerul albastru: Ambalaje de hârtie si carton: pungi de hârtie, cutii de carton, ambalajele de carton de la sucuri si produse alimentare, ziare, reviste, caiete si carti).
Nu se colecteaza selectiv în containerul albastru: deseurile din hârtie sau carton care sunt contaminate cu resturi alimentare, hârtia cerata, ambalajele mixte (combinatii