EUROSUR este instituit treptat, începând din 2 decembrie 2013, cu cele 18 state membre ale UE de la frontierele externe meridionale si orientale si cu Norvegia, tara asociata spatiului Schengen. Celelalte 11 state membre ale UE si celelalte tari asociate spatiului Schengen vor participa la EUROSUR începând cu 1 decembrie 2014. Diferitele componente ale EUROSUR vor fi actualizate în permanenta în anii urmatori.
EUROSUR va aduce o contributie importanta la salvarea vietilor celor care îsi asuma riscuri pentru a ajunge pe tarmurile Europei. De asemenea, va oferi UE si statelor sale membre instrumente mai bune pentru a preveni infractiunile transfrontaliere, precum traficul de persoane sau traficul de droguri, si, în acelasi timp, pentru a detecta micile ambarcatiuni cu migranti aflate în primejdie si a le furniza asistenta, în deplina conformitate cu obligatiile europene si internationale, inclusiv principiul nereturnarii.
Structura de baza a EUROSUR este reprezentata de „centrele nationale de coordonare”, prin intermediul carora sunt obligate sa coopereze si sa îsi coordoneze activitatile toate autoritatile nationale care au responsabilitati în ceea ce priveste supravegherea frontierelor (de exemplu, politia de frontiera, politia, paza de coasta, marina militara).
Aceste autoritati nationale fac schimb de informatii privind incidentele care se produc la frontierele externe terestre si maritime, privind situatia si pozitia patrulelor, precum si rapoartele analitice si de informare, prin intermediul „tablourilor situationale nationale”.
Gratie acestei cooperari si acestui schimb de informatii, statul membru în cauza poate sa reactioneze mult mai rapid în cazul oricaror incidente legate de migratia ilegala si de infractionalitatea transfrontaliera sau care prezinta un risc pentru viata migrantilor.
Agentia pentru ges