Din milioanele de femei care iau pilule contraceptive la nivel mondial, puţine ştiu că studiile realizate de-a lungul timpului au determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii să introducă, acum mai mulţi ani, pilulele contraceptive combinate în categoria agenţilor cancerigeni pentru oameni.
Pilulele contraceptive au fost subiectul mai multor controverse de-a lungul timpului. Nu mai departe de vara acestui an, pilulele Diane 35 cu precădere, dar şi alte anticoncepţionale de generaţie nouă au intrat în atenţia autorităţilor europene şi româneşti. Motivul: pilulele Diane ar creşte considerabil pericolul ca vasele de sânge să se blocheze cu cheaguri (tromboză). Dar în ultimii ani s-a pierdut din vedere o controversă mai veche privind anticoncepţionalele.
Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului (International Agency for Research on Cancer – IARC), care aparţine Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, analizează periodic substanţele din mediul în care trăim care cresc riscul de a dezvolta boli oncologice. Încă din 2005, această autoritate a trecut la categoria 1, adică pe lista agenţilor cancerigeni pentru oameni, contraceptivele orale combinate. Este vorba, deci, despre cele mai utilizate pilule contraceptive la ora actuală, care au în compoziţie atât un tip de estrogen, cât şi un progestogen (categorie care include mai multe tipuri hormoni, printre care şi progesteronul).
Risc de a dezvolta trei tipuri de cancer
Peste 100 de milioane de femei din întreaga lume iau anticoncepţionale combinate, adică aproximativ 10% din femeile ajunse la vârsta reproducerii, potrivit IARC. Ele se expun, potrivit experţilor riscului de a suferi de trei dintre cele mai frecvente tipuri de cancer.
În primul rând, este vorba despre cancerul de sân. Pilulele combinate sunt incluse, din acest punct de vedere, în categoria agenţilor cancerigeni pentu oameni cu dov