Desfăşurare impresionantă de forţe în această seară la Bistriţa unde a avut loc un exerciţiu tactic, menit să arate care este capabilitatea instituţiilor de a interveni în caz de dezastre naturale.
Chiar dacă municipiul Bistriţa nu se află într-o zonă cu risc seismic, exerciţiul tactic a presupus intervenţia în cazul unui cutremur cu o magnitudine de peste şapte grade pe scara Richter. În urma cutremurului au rezultat nu mai puţin de 12 victime, prinse sub dărâmăturile unui bloc care s-a prăbuşit, concomitent cu mai multe explozii, dar şi un accident rutier cu victime încarcerate.
Înainte de exerciţiul propriu-zis, în sediul Jandarmeriei s-a întrunit Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, la care a participat pe lângă comandantul acestuia, Ovidiu Creţu, şi prefectul judeţului, Ioan Ţintean, dar şi reprezentanţii instituţiilor implicate.
În momentul când s-a anunţat prin 112 despre producerea dezastrului în câteva minute la faţa locului au sosit zeci de ambulanţe, autospeciale ale pompierilor, jandarmilor, salvamontiştilor, Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, poliţişti care au asigurat zona, dar şi reprezentanţi de la societăţile furnizoare de utilităţi.
"Trebuie să ne pregătim în timp de pace pentru situaţii de război. E un exerciţiu cu aplicaţie referitoare la un cutremur, care a afectat o parte a zonei industriale a municipiului şi Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, al cărui preşedinte sunt, s-a reunit şi a luat primele măsuri pentru rezolvarea situaţiei. Este un exerciţiu la care sunt angrenaţi funcţionari din primărie, şefi ai serviciilor deconcentrate, astfel încât, în cazul în care avem o situaţie reală să putem să acţionăm în cunonştinţă de cauză", spune edilul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu.
Pe lângă cele şase ambulanţe ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă, pompierii au intervenit la faţa locului