Prin preparare termică unele alimente îşi pierd o parte din proprietăţile nutritive, bucătăria fără foc fiind o metodă terapeutică naturistă
Dacă ne axăm pe alimentaţia fără foc vom beneficia de toate vitaminele şi substanţele nutritive din alimente, iar organismul va avea parte de o adevărată cură de detoxifiere.
Unii dintre noi apelează la această dietă în mod permanent, folosind-o ca pe un stil de viaţă, în timp ce alţii o adoptă ocazional, atunci când simt nevoia să se hrănească naturist.
Ce găteşti fără foc?
Iată care sunt alimentele pe care se bazează alimentaţia fără foc: roşii, castraveţi, morcovi, ţelină, păstârnac, pătrunjel, varză, sfeclă, salată verde, conopidă, ardei, ceapă, usturoi, iaurt, miere, fructe, cereale întregi, seminţe sau germeni de legume sau cereale. În cadrul alimentaţiei fără foc sunt permise şi lactatele, iar în diverse preparate se poate folosi câte un gălbenuş de ou crud sau un ou de prepeliţă întreg. Dintre uleiuri, sunt recomandate cel presat la rece şi cel de măsline. Dacă nu poţi renunţa în totalitate la pâine, ai voie să consumi, dar cu măsură, pâine graham, de secară sau de seminţe, în nicin caz pâine din făină albă. Legumele şi fructele menţionate mai sus pot fi consumate ca atare, în stare proaspătă sau în diverse salate, în supe sau sub formă de suc. Pentru că nu sunt supuse unui tratament termic, iar eventualele bacterii nu pot fi distruse, alimentele trebuie să fie foarte proaspete, foarte bine spălate şi păstrate în condiţii igienice deosebite.
Beneficii pentru sănătate
Adepţii hranei vii afirmă că acest mod de alimentaţie dă rezultate miraculoase chiar şi în cazul bolilor celor mai grave, precum cancerul şi diabetul, cu condiţia să respecte cu stricteţe regimul şi să nu renunţe niciodată la el. Gătitul fără foc ajută şi la prevenirea diverselor afecţiuni, la întărirea sistemului