Foștii președinți ai Ucrainei, Leonid Kravciuk, Leonid Kucima şi Viktor Iuşcenko, au discutat în cadrul unei întâlniri despre manifestaţiile de la Kiev, convenind că actualul Guvern ar trebui să-şi dea demisia.
Premierul ucrainean, a cărui poziţie a fost consolidată prin respingerea moţiunii de cenzură marţi, urma să conducă miercuri dimineaţa o şedinţă a Consiliului de miniştri, în timp ce mobilizarea în stradă nu dă semne că ar slăbi. Mobilizarea în Ucraina continuǎ ȋn dimineața de miercuri, 4 decembrie, în pofida eşecului moţiunii de cenzurǎ. Opoziţia ucraineană, care vrea înlăturarea puterii în urma eşecului integrării europene a Ucrainei şi reprimării unor manifestaţii pro-UE, a rămas mobilizată marţi, în pofida respingerii moţiunii de cenzură vizând Guvernul.
După vot, 20.000-30.000 de manifestanţi s-au reunit în Piaţa Independenţei, un loc simbolic al “revoluţiei potrocalii” din 2004. “Vă îndemn să nu renunţaţi. Avem nevoie de o nouă putere”, le-a cerut manifestanţilor Vitali Kliciko, unul dintre liderii opoziţiei. “Suntem aici pentru a face revoluţie. Vom rămâne aici până la victorie, nu ne este frică de nimic”, a declarat pentru AFP un manifestant, Anatoli Kriluşin, în vârstă de 65 de ani, acuzând Guvernul că a “trădat poporul”.
Parlamentul a respins marţi o moţiune de cenzură vizându-l pe Mikola Azarov şi Guvernul său, acuzat de opoziţie că este vinovat personal pentru violenţele comise de poliţişti asupra manifestanţilor şi că a “vândut Ucraina Rusiei”. Doar 186 de deputaţi au susţinut moţiunea iniţiată de trei grupuri parlamentare ale opoziţiei, în contextul în care erau necesare 226 de voturi pentru adoptarea ei. Trei manifestanţi acuzaţi că au provocat tulburări duminică, în faţa administraţiei prezidenţiale, au fost arestaţi marţi, potrivit Interfax. Preşedinţia este protejată, de atunci, de mai multe cordoane ale poliţiei şi forţel