Segmentul de clienţi eligibili din sectorul agricol pentru finanţările oferite de Unicredit Ţiriac Bank se reduce doar la 31.000 de exploataţii agricole deţinute de persoane juridice, susţine Andrei Svoronos, Head of Agribusiness & Food Department - Large Corporate Clients, Unicredit Ţiriac Bank, în urma unei diagnoze efectuate de instituţie asupra agriculturii noastre.
Deşi banca oferă finanţări pentru mai multe sectoare ale agriculturii, din cauza realităţilor economiei noastre, mulţi nu pot avea acces la finanţare după cum reiese dintr-un raport al băncii prezentat la conferinţa organizată de Camera de Comerţ Italiană pentru România. În prezent banca oferă credite pentru finanţarea culturilor agricole, pentru achiziţia de stocuri (comerţ, furajarea animalelor, procesare), pentru finanţarea achiziţiilor de maşini şi echipamente agricole, pentru scontarea subvenţiilor APIA şi pentru achiziţii de teren agricol.
Potrivit domnului Svoronos nici-unul dintre aceste produse nu oferă finanţare în proporţie de 100%, ponderea creditelor variind între 50-80% din valoarea totală a investiţiilor. Mai mult, majoritatea produselor se adresează celor care au în exploataţie peste 50 de hectare iar rambursarea împrumuturilor trebuie să se facă într-o perioadă de 5-7 ani. "Noi am considerat că, date fiind riscurile din agricultură, este mai prudent ca deocamdată să nu acordăm credite în acest sector pe perioade mai lungi" a explicat Andrei Svoronos.
Nu mai puţin de opt criterii sunt analizate de Unicredit atunci când trebuie să acorde credite în sectorul agricol. Acestea sunt randamentele, valoarea producţiei la hectar, consumul intermediar, valoarea producţiei agricole comerciale, dotarea, alte împrumuturi, irigaţiile funcţionale şi valoarea importurilor.
Potrivit unei analize a băncii bazată pe datele Cadrului Naţional Strategic Rural, starea agriculturii